Una rotonda que posa fi a 50 anys de maldecaps pel risc d'allaus a la urbanització de les Saline

Publicado: Sábado, 31 Marzo 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Les actuacions per fer front al risc d'allaus a la zona de le

Les actuacions per fer front al risc d'allaus a la zona de les Salines "han estat exemplars, però han costat 50 anys". Així defineix el director de Protecció Civil, Francesc Areny, la situació que s'ha viscut en aquesta urbanització pròxima al Serrat, a la parròquia d'Ordino, des que es va començar a construir l'any 1967, quan encara no s'havia fet la cartografia per determinar el risc d'allaus a la zona. Amb la recent construcció d'una rotonda a la CG3 s'han solucionat definitivament els problemes de riscos, perquè el punt rodó ha permès obrir un nou accés a la urbanització com a alternativa a l'antic, que estava situat en zona de perill. 

Tot va començar l'any 1967, quan uns promotors van comprar els terrenys i, amb l'autorització de les autoritats de l'època, es van començar a vendre les primeres parcel·les i a construir els primers xalets. Com ha passat en d'altres parts del país, és possible que els primers propietaris coneguessin de l'existència de risc d'allaus a la zona, i probablement per això va interessar-los vendre els terrenys.

No va ser fins al 1983 que es va aprovar la primera Cartografia de Localització Provable d'Allaus (CLPA), quan ja s'havien venut força parcel·les –del centenar que es van delimitar– i els propietaris, molts d'ells d'origen anglès, ja havien construït diversos xalets. Segons el mapa d'allaus, la part nord de la urbanització està afectada per l'allau de les Salines, i la part sud per la de la canal del Seig, de manera que només la zona central i l'extrem sud del nucli resten fora de perill. 

Després de constatar que diverses parcel·les i alguns habitatges ja construïts es trobaven en zona vermella, el Govern va paralitzar les construccions i, a finals dels anys vuitanta, l'elevat risc d'allaus va obligar a dur a terme les primeres evacuacions de la urbanització. 

El promotor va portar el Govern i el comú d'Ordino a la justícia i, al mateix temps, els propietaris també van demandar el promotor. El litigi, tal com recorda Francesc Areny, es va allargar durant els anys noranta fins que el 1999 es va arribar a un acord, pel qual el promotor cedia al Govern i al comú les parcel·les i tots els drets i obligacions de promoció de la urbanització, a canvi que cada administració rebés 135 milions de pessetes, amb el compromís de fer-se càrrec de resoldre els problemes de risc d'allaus, d'indemnitzar els propietaris afectats, i d'urbanitzar la zona i proveir-la dels serveis que mancaven. 

Finalment va ser el comú qui es va fer càrrec de totes les actuacions, després que el Govern li cedís l'import que li pertocava en virtut de l'acord. Ja l'any 2000 es van començar a pagar les primeres indemnitzacions als propietaris dels xalets ja construïts, es van negociar permutes de les parcel·les ja venudes i es va començar a dotar la urbanització de les infraestructures necessàries, tot plegat amb un cost de 513 milions de pessetes. A més, xalets que es trobaven al límit de la zona d'allaus es van haver de reforçar per poder ser habitables.

Actualment, han quedat tres xalets en ruïnes i un quart, que també es troba en zona de risc, el gestiona el comú d'Ordino per fer-hi activitats d'estiu. Els veïns de la trentena de cases que formen la urbanització, a més, han hagut d'aprendre a conviure amb tots els senyals de risc d'allaus que hi ha en els diversos camins que s'endinsen en les zones de perill, i que es poden observar gairebé a cada revolt del carrer principal de la urbanització.

A banda dels problemes que afectaven les cases, el 1989 el Govern va construir, sobre l'accés de la urbanització, el centre de piscicultura de les Salines, que també es troba en zona afectada pel risc d'allaus, de manera que es prohibeix l'accés dels treballadors quan el risc és elevat.

Finalment, la nova rotonda que s'ha inaugurat recentment ha permès posar fi també al risc d'allaus que hi havia al camí d'accés a la urbanització, ja que el punt rodó i el nou pont que s'ha construït ha permès obrir un nou accés des de la CG3 a l'alçada de la zona central de la urbanització, que no està afectada pel risc d'allaus. 

Amb tot, l'única qüestió no resolta és que els veïns dels quatre xalets habitables situats a l'extrem sud de la urbanització han de travessar un camí que es troba en zona afectada per arribar als seus domicilis. Per aquest motiu, el novembre de l'any passat es va elaborar un pla d'emergència específic per a planificar l'evacuació o el confinament d'aquestes cases. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, considera que només seria justificable construir un nou accés per a aquests habitatges si calgués evacuar els veïns diversos cops cada hivern, però no és el cas. La darrera vegada que es van haver d'evacuar veïns de les Salines va ser el febrer del 2015 i, anteriorment, el febrer del 2013. 

La darrera gran allau que es té constància a la zona va tenir lloc el 1971, i va arribar al riu i a la carretera general, tal com assenyala Jean-François Meffre, el responsable de l'empresa que s'encarrega d'avaluar el risc d'allaus que afecta les carreteres i les zones habitades del país. Posteriorment, d'altres allaus que s'han desprès, fa més de 15 anys, no han arribat a tocar la piscifactoria ni la zona dels xalets.

Francesc Areny afegeix que, actualment, els boscos –que actuen de barrera protectora– creixen més ràpidament que abans, perquè no hi ha ramats ni explotació, de manera que cada cop és més difícil que es tornin a veure allaus en aquesta zona. Però també recorda que no s'ha de baixar la guàrdia, perquè "un incendi pot destruir la feina que ha fet la natura durant 20 anys".

Informa/imatge: Agència ANA

Font:http://www.andorradifusio.ad/

 

 

Els accidents laborals tornen a augmentar i superen els 3.700 el darrer any

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

 

El nombre d'accidents laborals ha pujat un 3,4%. El 2017 n'hi va haver 3.721. Es tracta d´una xifra que suposa, aproximadament, nou vegades més que la mitjana de la UE. També s'ha de destacar que hi va haver un mort en accident laboral, el primer des del 2012.

En aquestes imatges, captades per una espectadora, es pot veure com uns obrers treballen en una teulada a Prada Casadet sense mesures de protecció. Tot i la perillositat d'aquesta situació, no es va haver de lamentar cap accident.

El 2017, però, s'ha tancat amb 3.721 accidents laborals, un 3,4% més que el 2016. Els sectors on se n'hi ha hagut més han estat la construcció i el comerç. Aquest nombre de sinistres representa una taxa d'11 accidents laborals per cada 100 treballadors. Una dada que és nou vegada superior a la mitjana de la Unió Europea i superior a la d'Espanya, una de les més elevades del continent.

Les dades del darrer any registren per primer cop des del 2012 una mort vinculada a un accident laboral. Es tracta d'un dels ocupants d'un vehicle que va patir un xoc frontal a la CG-3 al novembre. El cotxe que es va veure més afectat va ser la furgoneta d'una empresa en la qual viatjaven cinc operaris de la construcció.

Informa: Pere Moliné/Marc Guadilla

Portugal: exemple per a les esquerres

Publicado: Jueves, 22 Marzo 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

EVEREST VILAGINÉS

Exempresari jubilat

La innovació d’aquests acords tenia vàries premisses:

-Els acords eren limitats i pragmàtics i tenien per objectiu fer possible un govern que parés l’empobriment dels portuguesos.

-Els partits mantenien la seva identitat pragmàtica i les seves sigles.

-El govern per ser coherent havia de ser de la responsabilitat d’un sol partit.

-Els acords es farien de bona fe i totes les parts els comprovarien regularment.

L’objectiu era parar les retallades, reposar els ingressos dels treballadors i dels pensionistes segons l’escala d’ingressos i frenar les privatitzacions tan practicades pel neoliberalisme i pel capital financer global. Fruit d’aquests acords, el Govern, amb António Costa com a primer ministre, va prendre possessió en un ambient políticament hostil del president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, de la Comissió Europea i de les agències financeres, tots ells fidels a l’ortodòxia neoliberal.

“La crisi va provocar canvis terribles a Portugal. Fuga de cervells entre els joves, fallida d’empreses i enorme angoixa social. El desànim emocional va ser immens, però Costa i Rebelo, encara que eren de partits rivals, formaren una entesa per sortir els portuguesos de la depressió”, relata Patricia Lisa, experta en política pública i investigadora del Real Instituto Elcano. Després de dos anys d’aquest Govern, Portugal viu una gran millora econòmica i abandona les polítiques d’austeritat aplicades a Europa des de la crisi de l’euro. El ministre de Finances, Mário Centeno, va congelar la despesa pública i, aprofitant la millora de l’activitat i un boom impressionant del turisme, va practicar mesures socials pactades amb l’esquerra i va parar les retallades dels salaris públics i jubilacions. Va disminuir l’IVA i va parar les privatitzacions. També va apujar el salari mínim de 485 a 557 euros.

El país creixerà aquest any un 2,8%. L’atur va baixar a 8,5%, la meitat del pic històric registrat el 2013. Els comptes públics tanquen el 2017 en un 1,4%, fet que els va permetre sortir de la llista negra europea dels estats amb un dèficit excessiu.

Com podem veure, a poc a poc, la política resultant d’aquests acords va anant donant resultats, vistes les xifres del creixement de l’economia, de la baixada de l’atur, de la millora general de la imatge del país, finalment ratificada per les agències de qualificació de crèdit amb polítiques contràries a les receptes neoliberals.

Aquesta innovació política demostra que el neoliberalisme té solament com a objectiu accelerar la concentració de la riquesa sota els auspicis del capital financer global.

No hi ha lloc per còpies mecàniques de solucions. Les esquerres poden i han d’aprendre de les experiències globals, però han de trobar les solucions que millor s’adaptin a les seves condicions i al seu context.

L’experiència portuguesa té un significat que transcendeix el país en un moment en què els socialistes estan en crisi a Europa.

 

Font informativa :Bondia.ad opinio portugal exemple les esquerres

La cursa popular serà el 13 de maig i es reduirà a 2 km per les obres als eixos comercials

Publicado: Miércoles, 21 Marzo 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

La 9a cursa popular Illa Carlemany emmarcada en el Dia de l´esport ja té data, serà el 13 de maig. Enguany, l'esdeveniment presenta algunes novetats, com la limitació de la cursa als 2 quilòmetres i una acció adreçada a recollir fons per a l'Associació contra el càncer. Els dos últims anys el 5% de la població, unes 3.500 persones, han participat en la cursa popular Illa Carlemany del Dia de l´esport. Però en aquesta edició els organitzadors esperen menys afluència, atès que per motius tècnics s'elimina la cursa de 5 quilòmetres, que arrossegava un bon nombre de participants. El secretari d'estat d'Esports, Jordi Beal, explica que les obres a Carlemany i Meritxell han obligat a variar el recorregut i a limitar la cursa a la de 2 quilòmetres, tant en categoria infantil com per a adults. Assegura que "el volum de participants és un concepte secundari" i veu "més important transmetre la noció d'activitat en família i de festa". Per fomentar la participació entre els escolars, s´han posat en marxa diverses iniciatives, com ara premis per a les escoles que aconsegueixin sumar més participants. A banda de les samarretes solidàries, es podrà adquirir una cullera de fusta solidària, una acció que destinarà els diners recaptats a l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i a l'associació Amics del Joan Petit. La cursa serà el 13 de maig a les 10.30h. Abans, la setmana del 7 a l'11, hi haurà activitats esportives durant la Setmana de l´esport. Informa: Joan A. Sarmiento

Les fonctionnaires d’Andorre en grève pour la première fois depuis 1933

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Présenté par le gouvernement comme « une avancée dans les conditions de travail », le projet de réforme est censé permettre une plus grande flexibilité. « Nous voulons un peu plus de négociations », a réclame de son côté le président du Syndicat des pénitenciers, Sergi Teixeiran. Les syndicats demandent notamment la semaine de travail à 35 heures. Une pétition qui appelle à la démission du chef du gouvernement a également été lancée.

En fin de matinée, les manifestants ont déposé un recours contre le décret gouvernemental instaurant un service minimal, qu’ils jugent « abusif ». Publié mardi, ce décret extraordinaire a pour objectif de « garantir des services minimaux durant les journées de grève de façon à rendre compatible l’exercice de ce droit avec le fonctionnement des services publics et le respect des libertés publiques ».

Un seul défilé du 1er Mai, en 2004

Connu pour ses banques, ses stations de ski, ses cigarettes et ses alcools détaxés, le micro-Etat de 75 000 habitants connaît son premier mouvement social depuis 1933.

Voisine de l’Espagne et de la France, la principauté n’a pas la même histoire syndicale. Son tout premier groupement social de travailleurs, l’Union syndicale d’Andorre, a été créé en 2000 et a organisé en 2004, « à la pause de midi », son premier et seul défilé du 1er Mai, détaillait La Croix en 2013.

Pourtant signataire d’une Constitution qui reconnaît aux travailleurs « le droit de défendre leurs intérêts économiques et sociaux », le cadre juridique qui entoure le droit de grève reste ambigu et la question revient régulièrement lors des échanges de la principauté avec l’Organisation des Nations unies (ONU).

En 2013, le chef du gouvernement promettait de faire adopter le droit de grève par le Parlement dans les deux ans, à l’occasion de la visite de Ban Ki-moon. Deux ans plus tard, toujours auprès de l’ONU, la principauté disait accepter « les recommandations relatives à la garantie du droit de grève ». En février 2018, le secrétaire général du SAT (Sindicat Andorrà dels Treballadors), Guillem Fornieles, rappelle dans les colonnes du journal Diari d’Andorra que le droit de grève est reconnu à l’article 19 de la Constitution, mais n’a jamais été réglementé jusqu’à présent.

Informa:
En savoir plus sur:

http://www.lemonde.fr/international/article/2018/03/16/les-fonctionnaires-d-andorre-en-greve-pour-la-premiere-fois-depuis-1933_5272219_3210.html#QblKuEHOhEQ5Y85j.99

Els sindicats, indignats amb el decret de serveis mínims de Tributs i Fronteres

Publicado: Miércoles, 14 Marzo 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 BOPA ha publicat el decret de serveis mínims, on es delega al director general del departament de Tributs i de Fronteres la possibilitat d'establir un procediment d'emergència puntual per garantir la llibertat d'entrar i sortir del país. La mesura ha indignat els sindicats.

El portaveu de la plataforma sindical, Gabriel Ubach, vol que es demanin "disculpes públiques perquè estem parlant de treballadors de l'administració, no de terroristes". Considera que "declarar un estat d'excepció per una vaga de funcionaris està fora de lloc".

El Govern ha defensat que cal assegurar el funcionament de les dues duanes. El ministre Jordi Cinca assegura que "no hi ha d'ahver nerviosisme perquè el decret és exactament igual que el que es va fer el 2014 quan els duaners van fer vaga". Afegeix que "a l'hora de regular els serveis mínims no es pot fer igual pel servei administratiu que pel servei fronterer". Nega que s'hagi fet per la voluntat de fer vaga de zel. 

Informa: Pere Moliné/Laia Ferré Marot

L’USd’A i els treballadors del sector privat

Publicado: Martes, 06 Marzo 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Per Gabriel UBACH VALDÍVIAsecretari general de la Unió Sindical d’Andorra

Els dirigents de Unió sindical d´Andorra volem agrair totes les mostres de suport i ànims que estem rebent de totes les treballadores i treballadors del sector privat.

Tenim clar que la vostra situació es molt precària. Per aquest motiu hem demanat al Govern dels millors, el Govern del senyor Antoni Martí Petit, un augment de salaris i pensions d’un 10% durant l’actual legislatura, així com que el conjunt de treballadors de l’empresa privada puguin gaudir de dos merescuts dies de descans setmanal, igual com que per llei sigui obligatòria la instauració d’una tretzena paga a totes les empreses andorranes.

Creiem que la conciliació entre la vida privada i professional ha de deixar de ser una utopia en la societat andorrana. Per aquest motiu hem demanat als nostres governants que legislin en conseqüència perquè les famílies de treballadors del comerç, de l’hostaleria o altres sectors on l’activitat professional exigeixi el treball en cap de setmana, puguin gaudir d’almenys un cap de setmana al mes perquè les famílies es puguin trobar juntes amb als seus fills i fer efectiva la conciliació familiar.

Pensem que la nova llei del Codi de relacions laborals, la qual es troba en aquest moment a tràmit parlamentari, està lluny de complir amb les mínimes expectatives de qualsevol societat treballadora com es la societat del Principat d’Andorra.

Estem convençuts que aquest projecte de llei l’únic que persegueix és abaratir un acomiadament lliure que des d’USd’A tantes vegades hem denunciat. No formem part de la OIT, per molt que ho haguem demanat per activa i passiva, que aquesta seria la manera de tenir i garantir els compromisos internacionals sobre legislació del treball.

Realment la legislació social i laboral del Principat d’Andorra deixa molt que desitjar. És per aquest motiu, que l’USDA i la plataforma sindical estem a l’espera de reunir-nos amb els parlamentaris de DA. Tal i com es va comprometre el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, senyor Xavier Espot, esperem que el Molt Il·lustre conseller general demòcrata, senyor Josep Anton Bardina ens convoqui a una reunió on poder tractar sobre la nova llei del codi de relacions laborals, així com de la llei sindical i la de conflicte col·lectiu.

Els sindicats doncs estem a l’espera.

Informa: altaveudigital.com/lusda-i-els-treballadors-del-sector-privat/

El Consell dels Joves abordarà la doble nacionalitat, la igualtat i el consum de drogues

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

El Consell dels Joves aborda enguany temes molts presents en l'agenda política, com ara la doble nacionalitat, la igualtat entre homes i dones i el consum de drogues. Els joves els han treballat aquest dimecres en comissió, fomentant un debat que tothom qualifica d'enriquidor.

Els alumnes que formaran el Consell dels Joves han començat a debatre les proposicions de lleis que defensaran. Han abordat qüestions molt presents a l'agenda política dels adults. És el cas de la doble nacionalitat. Segons explica l'alumne del Lycée. Mohamed Douhri, "hem demanat que es permetin dues nacionalitats, que la principal sigui l'andorrana i només es pugui votar en el país on es resideix".

Els joves també tractaran la igualtat. Sobretot, com explica l'alumne de l'escola andorrana de Santa Coloma, Xavi Rodríguez, "la desigualtat de salaris entre homes i dones"

També han debatut temes que els afecten molt presents en el seu dia a dia, com ara les drogues. Per això es vol crear un centre de rehabilitació de joves amb addiccions. L'alumna del Lycée, Lara Garcia, explica com "la majoria de la comissió està a favor i el veuen una bona idea per ajudar aquests nens amb addiccions a superar-les".

Els consellers generals encarregats de les comissions han destacat el debat enriquidor i l'interès dels joves per temes d'abast general. El conseller liberal Ferran Costa posa en relleu els "temes punyents" que es tractaran i preveu "molta discussió". Creu que són "propostes molt vàlides". El conseller de DA, Josep Anton Bardina, destaca com "són joves predisposats a ser més consellers, no venen a passar el matí, sinó que tenen molt clar que venen a treballar textos legals". Remarca "que tenen opinions pròpies i venen a defensar-les". El president suplent del grup mixt i conseller general del PS, Pere López, ha destacat "la capacitat de debat de tots els sistemes educatius buscant sempre vies d'entesa".

Altres temes han estat el dret d'asil i el foment de l'esport i l'estudi. El Consell de Joves es celebrarà el 7 de març.

Informa: Ana Alamán
Imatge: Anna Romagosa

El Consell dels Joves abordarà la doble nacionalitat, la igualtat i el consum de drogues

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

El Consell dels Joves aborda enguany temes molts presents en l'agenda política, com ara la doble nacionalitat, la igualtat entre homes i dones i el consum de drogues. Els joves els han treballat aquest dimecres en comissió, fomentant un debat que tothom qualifica d'enriquidor.

Els alumnes que formaran el Consell dels Joves han començat a debatre les proposicions de lleis que defensaran. Han abordat qüestions molt presents a l'agenda política dels adults. És el cas de la doble nacionalitat. Segons explica l'alumne del Lycée. Mohamed Douhri, "hem demanat que es permetin dues nacionalitats, que la principal sigui l'andorrana i només es pugui votar en el país on es resideix".

Els joves també tractaran la igualtat. Sobretot, com explica l'alumne de l'escola andorrana de Santa Coloma, Xavi Rodríguez, "la desigualtat de salaris entre homes i dones"

També han debatut temes que els afecten molt presents en el seu dia a dia, com ara les drogues. Per això es vol crear un centre de rehabilitació de joves amb addiccions. L'alumna del Lycée, Lara Garcia, explica com "la majoria de la comissió està a favor i el veuen una bona idea per ajudar aquests nens amb addiccions a superar-les".

Els consellers generals encarregats de les comissions han destacat el debat enriquidor i l'interès dels joves per temes d'abast general. El conseller liberal Ferran Costa posa en relleu els "temes punyents" que es tractaran i preveu "molta discussió". Creu que són "propostes molt vàlides". El conseller de DA, Josep Anton Bardina, destaca com "són joves predisposats a ser més consellers, no venen a passar el matí, sinó que tenen molt clar que venen a treballar textos legals". Remarca "que tenen opinions pròpies i venen a defensar-les". El president suplent del grup mixt i conseller general del PS, Pere López, ha destacat "la capacitat de debat de tots els sistemes educatius buscant sempre vies d'entesa".

Altres temes han estat el dret d'asil i el foment de l'esport i l'estudi. El Consell de Joves es celebrarà el 7 de març.

Informa: Ana Alamán
Imatge: Anna Romagosa

Vivències!

Publicado: Viernes, 16 Febrero 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Avui inicio la meva col·laboració a la secció “Opinió”. 

El meu nom habitual és Everest, però no l’oficial. Al 1938 a Espanya no acceptaven un nom que no estigues al santoral, raó per la qual els meus pares, ateus, em van enregistrar sota el nom més semblant a Everest, és a dir Evaristo. 

 Vaig néixer a Puigcerdà el gener del 1938. Fill de pares republicans vam haver d’exiliar-nos a França el gener del 1939 i les autoritats franceses ens van internar al Camp de Concentració d’Argelès-sur-Mer, la meva mare, la iaia , dos ties i jo, a la part del camp reservat a les dones i el meu pare (mutilat de la batalla del Front d’Aragó) en la dels homes.

Molts heu sentit parlar de les condicions de vida molt dures (fred, fam, polls, sarna ….) en aquest camp situat en una superfície sorrenca i humida amb un vent furiós , voltada de filat espinós i del mar glaçat. Vigilats per un regiment de senegalesos i d’espahis a cavall manats per gendarmes francesos. Per més desgràcia els interns vam patir una greu epidèmia de disenteria i com que no es disposava de les latrines suficients per a tants malalts, la única solució era anar al mar per fer les nostres necessitats biològiques i allí patir els cops de sabre dels senegalesos a cavall que no ens ho deixaven fer.

 

D’Argelès les autoritats franceses van enviar a les dones i nens a Besançon una ciutat de l’Est (département du Doubs) prop de la frontera amb Suïssa. Allí ja no era un camp sinó un hospital i les condicions de vida van millorar molt. La meva família va tenir la sort de ser apadrinada per una parella francesa comunista amb un cor enorme, tant és així que fins al final els dèiem : “les papas français”.

Al meu pare el van destinar a una “Companyia de Treballadors Estrangers” a la Poudrerie (Polvorí) de Toulouse.

Mentrestant va començar, a principis de setembre del 1939, la 2ª Guerra Mundial i al maig/juny del 1940 la invasió de França per l’exèrcit alemany.                                                                                                

Finalment vam ser alliberats al 1942, tota la família es va reagrupar i els meus pares van decidir quedar-se a viure a Toulouse, com uns 20.000 refugiats més, quasi un 10% de la població de la vila. Aquesta ciutat estava en la zona Sud de la France dita “zona lliure” degut a la Convenció d’armistici del juny 1940 fins que el novembre del 1942 també va ser ocupada. Tot França estava sota l’autoritat del Govern francès dirigit per el Mariscal Pétain, col·laborant amb els nazis.

A causa d’una baixa taxa de natalitat França tenia una mancança de mà d’obra en proporció a la seva població, gairebé un terç d’aquesta. Els homes d’entre 20 i 40 anys, van ser mobilitzats i per això els exiliats varen ser ràpidament una font de mà d’obra indispensable en temps de guerra, raó per la qual no van permetre l’exili cap a Mèxic, únic país que va rebre els emigrants amb els braços oberts. El meu pare va demanar un visat per a Mèxic que li va ser denegat i ens vam haver de resignar a quedar-nos a França.

Fins l’alliberament del 1944 vam viure uns anys de moltes penúries com la falta d’aliments. El Govern va crear les cartes de racionament i tiquets per poder adquirir els productes de primera necessitat alimentària (pa, carn, peix, sucre, etc.). La gana va ser més important a les ciutats i afectava els més joves. Alguns francesos es van dedicar al mercat negre per vendre aliments sense tiquets però a uns preus molt alts.

A Toulouse, capital de l’exili republicà actiu, solidari i militant, ràpidament es van organitzar reunions i moviments polítics espanyols, particularment anarquistes (entre ells la meva mare) i comunistes com el meu pare.

Aquest niu antifeixista i molt polititzat a on vaig passar la meva infància i adolescència, els meus estudis en establiments públics i laics van fer que m’impliqués des de molt jove en moviments anti-autoritaris , culturals, socials i polítics dirigits contra el capitalisme com per exemple les manifestacions estudiantils del maig 1968 (el més important moviment social de l’historia de França al segle XX) i el naixement de la societat post-moderna.

No és estrany doncs que les meves idees polítiques siguin progressistes i que els articles d’opinió que escric siguin essencialment sobre temes socials.

 OPINIÓ forum.ad , vivencies , opinio

 

Més de 500 persones participen en la rua més multitudinària de Carnaval

Publicado: Domingo, 11 Febrero 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Les carrosses i comparses del Carnaval arriben a totes les parròquies per omplir els carrers amb música, colors i tot tipus de personatges imaginaris. El fred no ha estat cap impediment perquè centenars de persones hagin sortit al carrer per divertir-se i desfilar amb tot tipus de disfresses.

A ritme de xaranga, així és com s'ha encetat la desfilada de l'esperada rua de Carnaval. El públic s'ha contagiat ràpidament del seu ritme i l'esbart d'Andorra la Vella i Santa Anna s'han encarregat de fer les millors coreografies al llarg de l'avinguda Carlemany.

Amb colors llampants i molt de confeti cadascuna de les comparses ha desfilat deixant la vergonya a casa i convertint-se per unes hores en personatges reals, imaginaris o sortits de la gran pantalla.

Un grup de cabaret o de gospel, pallassos, pokémons, pirates i altres criatures s'ho han passat d'allò més bé durant un recorregut de més d'una hora que ha acabat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella per escollir un any més la millor comparsa i coreografia.

Informa: Hèctor Romance
Imatges: Enric Fernández

Les prestacions per baixa laboral incompleixen la Carta Social Europea

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Les prestacions per malaltia i per accident laboral o malaltia professional incompleixen la Carta Social Europea. Segons l’informe anual elaborat pel Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa, l’import mínim d’aquests subsidis és “insuficient”. Així, remarca que el 53% del salari mitjà obtingut en el darrer any en cas de malaltia, sobre la base del salari mínim, correspondria a 510 euros, mentre que en cas d’accident de treball o malaltia laboral la indemnització correspon al 66%, fet que dona un import mínim de 635 euros. Davant d’això, el Consell d’Europa exposa que aquestes són xifres massa baixes respecte del llindar de pobresa fixat al 40% de la renda mitjana.
L’estudi fa referència al període comprès entre el gener del 2012 i el 31 de desembre del 2015. D’aquest període se n’extreuen tretze conclusions de conformitat i quatre que no són conformes a la carta. A banda de les prestacions de baixa, s’avisa que la legislació de salut i seguretat a la feina no cobreix de manera específica la majoria dels riscos. També observa que els nivells de protecció sobre l’amiant i la radiació ionitzant són insuficients, i que els autònoms no estan protegits adequadament.  Amb relació a la seguretat social per a les persones estrangeres, també hi ha incompliments, ja que no es garanteix el mateix tracte als nacionals d’altres països i es remarca que no està establert que els immigrats que es troben en situació irregular a Andorra tinguin dret a assistència mèdica i social d’urgència. 
A més, dos punts queden pendents perquè es requereix  més informació i es fa referència a dues conclusions de no conformitat de l’estudi del 2015. Una, el dret dels treballadors immigrants i les seves famílies a la protecció i assistència, ha estat avaluada com a conforme, mentre que la segona, relativa al dret a l’habitatge, conclou que s’incompleix la carta.
Tot i les conclusions de l’informe, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va fer una valoració “molt positiva”, ja que “s’assoleix la conformitat en el 75%” de les qüestions avaluades i perquè la majoria de les que no, amb la feina feta els darrers dos anys, ja estan en vies de solucionar-se o fins i tot, en algun cas, resoltes del tot.
En aquest sentit, Espot, que va destacar que en els apartats en què “Andorra no compleix no hi ha gairebé cap país que ho faci” tot i que “no ha de servir d’excusa”, va explicar que, en el cas de la legislació sobre seguretat i higiene a la feina, en el moment de fer l’avaluació hi havia quatre reglaments i que amb posterioritat se’n han fet tres més.
Quant a l’amiant, el ministre va recordar que el juny passat es va aprovar el reglament corresponent, mentre que pel que fa a les prestacions va lamentar que no s’hagi tingut present que la indemnització es paga sobre les cotitzacions i que la prestació contributiva es pot complementar amb prestacions socials si no és suficient. Tampoc que els treballadors per compte propi s’assimilen als empresaris.
 Així mateix, el ministre, que va destacar que cal “més pedagogia” per explicar la realitat del país, va defensar que el reglament de prestacions econòmiques de serveis socials i sociosanitaris ja ofereix la protecció necessària a persones amb situació irregular.

Escrit per: M.S./M.S.C /
Foto: SFGG/J.A.Viladot

La direcció del SAAS es reuneix amb els metges d'urgències per abordar el malestar per la manca de personal

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

La direcció del SAAS s'ha reunit amb els metges d'urgències, després que aquests hagin fet públic el seu malestar per la manca d'efectius. El SAAS ha anunciat que crearà una comissió de treball per analitzar la situació i trobar solucions.

Corredisses al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària per fer front a la crisi del servei d'urgències, després que aquest dimarts el personal hagi fet pública la situació de mínims que estan vivint des de fa temps. 

Alguns professionals d'urgències van explicar a Ràdio i Televisió d'Andorra la seva preocupació per la manca de personal, que s'ha agreujat en els darrers temps. Denuncien que el servei està pensat per ser cobert per 30 metges, però la realitat és que tan sols compten amb 14. Això obliga part del personal a fer front a jornades maratonianes i ha produït diverses baixes de professionals. Les últimes, la setmana passada, quan dos metges van dimitir, un dels quals, el coordinador del servei. 

Aquest dimecres al matí la direcció del SAAS s'ha reunit amb el personal mèdic i demà ho farà amb el personal d'infermeria per intentar accelerar les solucions per al servei. També ha anunciat que crearà una comissió de treball per analitzar les mancances. Fonts properes han assegurat que hi ha voluntat per part de la direcció, però que el que calen són solucions immediates. Aquest dijous al matí la direcció realitzarà roda de premsa per donar explicacions públicament. 

Informa: Laia Ferré Marot

 

Malestar entre els agents de circulació d'Andorra la Vella

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

A diferència del que s'ha assegurat des del comú, els urbans lamenten que la reestructuració no ha fet que tinguin més presència al carrer i es queixen de la manca d'efectius

A l'inici d'aquest 2018 el Servei d'agents de circulació d'Andorra la Vella ha viscut una important reestructuració, que té com a canvi més destacat la desaparició del servei d'Atenció a Públic, fins ara situat a la plaça Lídia Armengol. Tots els tràmits que es feien en aquestes dependències, s'han de fer des d'aquest gener al propi edifici comunal, mentre que per recuperar els vehicles retirats per la grua s'ha de pagar directament la sanció a l'aparcament Prat de la Creu, on queden estacionats. Aquests canvis s'han fet amb la voluntat de fer més eficient el servei i incrementar el nombre d'agents al carrer. Una afirmació feta des del comú d'Andorra la Vella, però que neguen els propis agents de circulació. Asseguren que el personal que fins ara s'encarregava de cobrar multes i d'altres tràmits, unes vuit persones, han estat reubicades a feines administratives i que en cap cas han passat a engrandir la plantilla d'urbans que fan feina a la via pública de la parròquia. De fet, algunes d'aquestes persones no poden, per temes de salut, fer aquesta tasca. Per tot plegat, agents de circulació preguntats per l'ARA Andorra s'han mostrat molestos amb aquestes afirmacions que arriben des la majoria comunal, pel fet de no ser certes i també perquè precisament el que denuncien és que ja fa temps que pateixen manca de personal. Caldrien almenys unes deu persones més per poder treballar correctament als carrers de la parròquia, afirmen.

A banda, aquest dèficit d'urbans està agreujat per l'elevat nombre de baixes que hi ha a la plantilla, i que se situen al voltant de 30% del total d'agents. Per posar un exemple, fent tasques a la via pública són 45 agents de circulació, dels quals uns divuit estan de baixa, alguns dels quals amb períodes de temporalitat llarga. Els motius evidentment són mèdics i certificats per professionals, però un dels agents consultats, preguntat per aquest fet, assegura a l'ARA Andorra que les difícils condicions laborals i la mala relació amb alguns dels comandaments fa que els urbans no aguantin tant com fa uns anys abans d'agafar-se una baixa.

Així mateix, i tot i que els agents són conscients que "tenim una professió de risc", consideren que alguns dels canvis aplicats recentment per la corporació han fet augmentar la perillositat de la seva feina. El comú ha apostat els darrers mesos per fer més present al carrer la figura de l'agent de circulació. És el cas, per exemple, de la cruïlla entre Príncep Benlloch, l'avinguda Santa Coloma i la Baixada del Molí (coneguda com la de l'Estela). S'ha apostat per substituir el semàfor per un agent, un fet que és "molt perillós", coincideixen a remarcar els agents. El motiu, l'elevat nombre de vehicles que circulen per la zona, en tres direccions diferents i amb conductors que no estan acostumats a que en lloc del semàfor hi hagi un agent controlant el trànsit. De fet, alguns urbans ja han estat a punt de patir algun accident a aquest punt. 

Aquesta presència d'agents més estable es dona també en d'altres punts conflictius com la plaça de la Rotonda i la zona cèntrica, propera als grans magatzems Pyrénées. En general és una bona mesura, diuen els propis urbans, i així també els ho han comentat un gruix important de conductors que freqüenten les zones, ja que la substitució d'un agent per un semàfor ajuda a descongestionar el trànsit. Però insisteixen que estan sotmesos a un elevat risc de patir accidents. A més, per la manca d'efectius dins la plantilla, els torns són llargs, de més de tres hores, i fins i tot alguns s'hi han estat alguna vegada més de set hores seguides.

Direcció "caòtica"

Un altre dels punts assenyalats entre alguns membres de la plantilla és la mala maror que hi ha amb alguns dels comandaments. Asseguren que des de fa uns anys el sistema està desorganitzat, es frega la "direcció caòtica" i fins i tot alguns d'ells freguen l'abús de poder.

Aquest malestar ha estat transmès en diverses ocasions, i fins i tot s'han mantingut reunions amb la presència de la cònsol major, Conxita Marsol. N'hi ha també de previstes les properes setmanes. En aquestes també reiteraran la necessitat d'ampliar la plantilla. "Fem la mateixa feina però som menys, no donem l'abast", lamenta un dels agents. Ara són uns 60 professionals. Havien arribat a ser 90.

Informa:.ara.ad Malestar dels agents de circulació de la capital d'Andorra

Homenatge a Agustina Grandvallet, presidenta d'AMIDA, en el dia dels discapacitats

Publicado: Sábado, 02 Diciembre 2017 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

El vestíbul del Consell General ha acollit aquest matí la celebració del Dia dels Discapacitats. En l'acte s'ha premiat la Fundació Jacqueline Pradere i Agustina Grandvallet, presidenta d'AMIDA.

Durant la celebració del dia dels discapacitats, Xavier Espot, ministre de Justícia, Interior i Afers Socials, ha aprofitat per recordar que s'han fet força avenços perquè el col·lectiu tingui unes condicions millors. De fet, fa uns dies el Consell General va aprovar una llei per impulsar mesures que compleixin el conveni de Nova York de drets dels discapacitats.

També s'ha fet un homenatge a la Fundació Jacqueline Pradere per la seva tasca social i a Agustina Grandvallet, que ha estat presidenta de la Federació d'Associacions de Discapacitats i d'AMIDA.

Es calcula que el col·lectiu que podria englobar-se dins la categoria de discapacitats frega el 5% de la població.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Kevin Ribeiro

Fuente: http://www.andorradifusio.ad/