Reportatge: L'estiu, època d'abandonament de mascotes

Publicado: Martes, 09 Julio 2019 Escrito por Administrador Imprimir Correo electrónico

 

Amb l'arribada de l'estiu i les vacances es doblen les xifres dels abandonaments de gossos i gats, però aquest no és l'únic problema relacionat amb els animals a l'estiu.

Els mesos amb més activitat de rebuda d'animals per la gossera o per associacions són juny, juliol i agost. Un fet que confirma que hi ha persones que abandonen ls seus animals de companyia quan es troben amb el problema de no saber què fer amb ells a l'estiu, o que el gos o gat que els han regalat per Nadal ha crescut massa i no han sabut educar-lo.

És per això que abans d'afegir-hi un nou membre pelut a la família s'ha de pensar molt si l'animal podrà tenir l'atenció adequada, perquè després no sigui massa tard. "És la pitjor època, tenim un munt d'abandonaments i cap adopció", lamenta la cap d'àrea de protecció animal a Bomosa, Coral Bonin, qui creu que "la gent s'ha de fer diferents preguntes abans de tenir un gos: 'tindré possibilitats de cuidar-lo?, tindré el temps que necessita un gos?'".

Pel que fa als gats, molta gent comet el gran error d'abandonar-los en colònies, pensant que allà estaran bé amb la companyia d'altres gats, però acaben morint de gana o en baralles amb gats salvatges que imposen la seva jerarquia.

Un altre fet que es produeix a l'estiu i que els amos no consideren abandonament però que és molt perillós és el fet de deixar el gos tancat a casa o en un balcó amb aigua i menjar quan els propietaris marxen de vacances. "Tenim molta gent que no són conscients que és un membre de la família, un ésser viu que necessita unes cures. Tenir-los a un balcó, a una terrassa, al sol, sense aigua, sense menjar... Això passa molt a Andorra", denuncia Bonin.

Els veterinaris adverteixen del perill i ofereixen solucions per aquest problema. "Podem portar-los de vacances, que cada vegada hi ha més llocs que admeten gossos; deixar-los a una residència, que per sort a Andorra ja tenim residències; o podem deixar l'animal a càrrec d'amics i familiars que se'n cuidin", proposa el director de l'hospital Món veterinari, Jordi Giné.

Són moltes persones les que ajuden o adopten animals abandonats però encara no són suficients. Per això recordem que la gossera, Bomossa i Laika animen i ofereixen donar una nova oportunitat a aquests gossos i gats que han estat abandonats, això sí abans de fer-ho, cal pensar-ho molt bé. Perquè recordem que els animals són una responsabilitat però es converteixen en grans amics i un membre més de la família.

Informa: Sergi Expósito
Imatges: Sergi Linares-Jordi Seabra

informa:Reportatge: L'estiu, època d'abandonament de mascotes