SOS! Preus de lloguers i salaris, una vergonya!

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

opinio de : Everest Vilaginés Exempresari jubilat

La Llei d’arrendament de finques urbanes aprovada el 30 de juny de 1999 diu a l’article 42: “El termini de durada de l’arrendament d’habitatges per a residència habitual i permanent no pot ser inferior a cinc anys. Acabat el termini mínim de vigència, el contracte es prorroga tàcitament per períodes d’un any, salvat que una part no avisi l’altra de la seva voluntat de donar-lo per resolt amb una antelació mínima de tres mesos a la fi del termini principal o de qualsevol de les pròrrogues”.
Cada dia conec més casos de gent que en finalitzar el seu contracte de lloguer veuen com el propietari fa un augment fora de proporció amb l’IPC. Per exemple, un lloguer de 500 euros al mes amb calefacció inclosa passa a 850 euros i la calefacció a part, i un altre de 850 euros amb calefacció inclosa es veu augmentat a 1.200 euros amb la calefacció a part.

Això no són casos aïllats, cada dia són més els arrendadors que es troben davant aquest tipus de casuística, o accepten aquestes condicions o han de deixar el pis. Tots sabem que avui ens trobem davant una escassetat d’oferta d’habitatges de lloguer residencial a uns preus de lloguer assumibles per a la gran majoria dels treballadors que cobren el sou base,  que aquest 2018 se situarà al voltant de 1.017 euros mensuals, i no parlem dels jubilats, ja que a final de maig els pensionistes eren uns 9.700 i cobraven 603,57 euros de mitjana. Un de cada vuit cobrava una pensió mitjana de 1.278,91 euros.
L’article 33 de la nostra Constitució diu: “Els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne”. Això no s’està complint! L’accés a un pis per viure està cada dia menys a l’abast de famílies que treballen no per viure de manera digna sinó per pagar el preu del seu lloguer.

Els sous no han evolucionat com sí que ho ha fet el cost del cistell de mercat i la majoria dels empresaris tenen congelats els salaris dels seus treballadors des de fa diversos anys (alguns més de 10 anys). Guanyar 1.300 euros avui en dia al Principat pot arribar a ser considerat tot un privilegi!
El president de l’AGIA en la seva última declaració diu  “que el preu dels pisos continuarà pujant, sobretot al centre. Considera que no és correcta la percepció que hi ha hagut un increment desmesurat dels preus de lloguer. També reitera que, si els contractes fossin més curts (un any, per exemple), es podrien solucionar millor els problemes de l’accés a l’habitatge i que, si es modifiqués la Llei del sòl, la situació potser milloraria”. Aquestes mesures només afavoririen els propietaris, els especuladors i els gestors immobiliaris per seguir omplint-se les butxaques.
L’elevat preu dels pisos de lloguer ha provocat que cada cop hi ha més andorrans i treballadors del país que se’n van a viure a la Seu d’Urgell, on el preu de lloguer costa pràcticament la meitat. Però probablement això no es mantindrà gaire temps, ja que agents immobiliaris de la capital alturgellenca preveuen que l’alta demanda i la poca oferta encarirà el preu dels lloguers un 20% l’any vinent.
I mentrestant què fa el Govern andorrà ? Crear una superllei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges (Llei òmnibus) que només afavoreix la construcció i que no aporta res que, realment, pugui fer millorar ràpidament la situació. Els pisos de lloguer es necessiten ja, no d’aquí a uns anys! Si al Govern no li interessa regularitzar aquesta situació, en un any no quedarà cap altra solució que començar a pagar amb un augment del 20% tots els lloguers actuals. No hem estat capaços de crear un organisme regulador del preu de l’habitatge.
Ja és hora de cridar: SOS habitatge!

Font:www.bondia.ad SOS LLOGUERS I SALARIS

 

El GRM de bombers porta 40 sortides aquest estiu, una per un aeroplà penjat d'un arbre

Publicado: Martes, 07 Agosto 2018 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Un aeroplà penjat d´un arbre. És un dels casos especials que aquest estiu ha hagut d´afrontar el grup de rescat de muntanya dels bombers. Amb tot, els esports relacionats amb la muntanya continuen sent el principal focus de les intervencions. Aquest estiu han fet 40 sortides. El telèfon és clau per a la localització.

Un avís per torçada de turmell a Tristaina. És un dels últims serveis que ha fet el grup de rescat de muntanya dels bombers. Aquest tipus de lesions són una de les causes més freqüents i que acostuma a impossibilitar qui la pateix. El responsable del GRM de bombers, Òscar Santos, explica que no acostumen "a sortir sempre amb l'helicòpter" però en aquests casos és necessari "perquè no podem fer patir la persona tres hores per la muntanya amb un esguinç".

La bicicleta de descens i les sortides a muntanya són les pràctiques que més rescats generen. Però n´hi ha hagut d´especials, com un aeorplà que va caure a la Rabassa. "Va ser molt peculiar i un servei a estudiar perquè no ens trobem sempre un avió penjat d'un arbre", diu Santos.

L´avís se sol fer a través dels números d´emergència, 112 i 118. Per a la localització molts andorrans ja fan servir l´Alpify.

Els turistes que sovint porten el 3G desactivat, se´ls demana d´activar-lo i enviar la localització a través de Whattsapp. Amb tot, el millor és la precaució.

Recomanacions abans de sortir a la muntanya

El responsable del GRM de bombers recomana "consultar la previsió del temps abans de sortir per les tempestes de tarda que ens poden afectar amb tronades o pedregades, anar equipat, intentar no anar sols, portar el mòbil totalment carregat i, si pot ser, amb una bateria extra".

Actualment el grup de rescat de muntanya està format per 21 efectius i el suport de tres sanitaris i els professionals de l´hospital.

Informa: Rosa Alberch

http://www.andorradifusio.ad

 

UN NOU ESPAI PÚBLIC PER ALS VEÏNS DE CIUTAT DE VALLS

Publicado: Domingo, 29 Julio 2018 Escrito por administador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Es tracta d’un local ubicat a les dependències de l’antiga escola espanyola, cedit pel Govern a petició del Comú. La cònsol major, Conxita Marsol, proposa fer-hi un centre de salut, una idea celebrada pels veïns del barri.

Una cinquantena de veïns de Ciutat de Valls s’han aplegat aquest dijous al vespre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella per reunir-se amb la cònsol major i una nodrida representació de l’equip de govern. Hi van assistir el conseller de Serveis Públics i Circulació i alhora conseller del barri, Miquel Canturri; el conseller d’Urbanisme i Aparcaments, Josep Antoni Cortés; i el conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié. La trobada, convocada pel Comú, tenia per objectiu escoltar els neguits i demandes dels veïns del barri per millorar aquesta zona de la parròquia que acull un volum important de població.

Conxita Marsol ha informat els assistents que, a petició del Comú, el Govern cedirà un local a l’antiga escola espanyola amb accés directe des de la placeta Ciutat de Valls. Des del Comú s’estudiarà, amb el Govern, la viabilitat d’habilitar l’espai com a centre de salut per oferir aquest servei a un barri força densificat i amb molta gent gran. La proposta ha estat molt ben acollida a la reunió d’aquest dijous, una trobada que el Comú qualifica de molt constructiva i enriquidora.

A petició dels veïns i comerciants del barri, a més, es posarà en marxa una prova pilot per reconvertir les zones d’estacionament en aparcaments limitats a un màxim de 30 minuts. L’objectiu  és oferir un màxim de rotació per afavorir el comerç i l’ús de les places per als veïns.

Alhora, el Comú ha informat que estudia construir un aparcament vertical per al barri, i ha recollit la inquietud que la zona pugui disposar en alguns trams de voreres més amples i que hi hagi millores en els contenidors de deixalles. Els assistents també van ser informats sobre alguns projectes d’embelliments florals previstos a la zona.

Pel que fa al projecte de la rampa mecànica per a vianants per salvar el desnivell del barri, el Comú ha escoltat les opinions dels assistents i ha copsat que tot i ser una idea que agrada no és prioritària per als veïns. En aquest sentit, se n’estudiarà la viabilitat així com la d’altres tipus de connexions verticals per apropar el barri a Príncep Benlloch, ja connectat amb Tobira a través de l’edifici ‘La Quirola’. De fet, aquesta connexió vertical en ús des de fa unes setmanes, ha estat molt ben valorada pels veïns, així com la construcció del parc infantil al pati de l’antiga escola espanyola i de la nova placeta Ciutat de Valls.

D’aquí a sis mesos es tornarà a convocar els veïns del barri per informar-los de l’estat dels projectes i sobretot valorar les actuacions realitzades.

La trobada d’ahir s’emmarca en la ronda de trobades periòdiques impulsada pel Comú per recollir de primera mà els neguits i inquietuds dels veïns dels diferents barris i informar-los dels projectes que es plantegen.

fuente: www.andorralavella.ad web comunal de la capita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Govern justifica el canvi del calendari laboral per les obres de Meritxell i de la plataforma de Soldeu

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 Les obres de l'avinguda Meritxell o les de la plataforma esquiable de Soldeu són alguns dels motius pels quals el Govern ha canviat el calendari laboral. L'executiu afirma que són qüestions d'interès general que justifiquen permetre a les empreses treballar en festiu. També argumenta les necessitats organitzatives de diversos comerços. Ara bé, recorda que el festiu treballat s'ha de compensar traslladant el dia de festa.

El Govern afirma que darrere la reforma del calendari laboral que permet treballar a les empreses els festius hi ha una necessitat clara i real del teixit productiu.

En una resposta parlamentària al PS, l'executiu explica que s'ha rebut aquesta petició en diverses obres estratègiques en les quals la reducció de la durada beneficia clarament l'interès públic i general. I cita específicament l'embelliment de l'avinguda Meritxell o la construcció de la plataforma de Soldeu.

El Govern també reconeix que altres sol·licituds no tenen relació amb l'interès general, però sí en necessitats organitzatives de determinats comerços, que podrien fer reformes urgents un festiu i s'estalviarien tancar en períodes de màxima afluència.

L'executiu també esmenta com a motius donar seguretat jurídica i garanties a una pràctica reiterada i existent des de fa anys. I recorda que en cas de treballar en festiu, l'empleat ha de gaudir d'un altre dia de la jornada de festa.

Informa: Andrés González-Nandín

fuente:http://www.andorradifusio.ad/noticies/govern-justifica-canvi-calendari-laboral-obres

La capital, abandonada

Publicado: Jueves, 26 Julio 2018 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
Fa temps que escolto i parlo amb molts dels meus veïns, a la zona de Ciutat de Valls, i molts dies les converses giren entorn de la situació de degradació i abandó que detectem al nostre barri. El darrer exemple el vam viure amb l’ensurt viscut a la zona del rec, amb el despreniment de roques. Afortunadament, no vam haver de lamentar cap dany personal, però sentir que ara es digui que era una situació “previsible” encara genera més indignació pel fet que no es prenguessin prèviament mesures.
 
I aquest enuig encara creix més quan girem la vista cap a l’avinguda Meritxell, que ara, amb les obres, sembla una autèntica gimcana diària per poder caminar-hi. Milions d’euros gastats en aquest projecte, no nego que important, però el cost del qual s’ha elevat en excés bàsicament per la velocitat amb què es volia tenir enllestit. I, en canvi, passat el Comú, arribats a l’avinguda Príncep Benlloch o a Ciutat de Valls, res. Des de la majoria s’omplen la boca parlant de la necessitat d’embellir la capital, però, per a ells, quina és la capital? Per a quines zones es fan obres i es gasten tants milions?
 
Doncs, veient les actuacions del Comú, queda clar que, bàsicament, per als turistes. En canvi, els barris on viu la gent que ha fet gran Andorra, on resideixen els treballadors i moltes de les primeres persones que van arribar al país, no tenen tanta sort. Al contrari, hem de suportar forats a l’asfalt de les calçades, voravies trencades i totalment abandonades –algunes, si n’hi ha, de com a molt 30 centímetres–, pilones tombades, zones com ara el carrer Bonavista o el de Ciutat de Valls on no hi ha cap seguretat per als vianants i on els nens que surten de col·legi han de baixar pel mig de la carretera... El nombre de situacions indignes és enorme i inclou també el risc d’esllavissades –comprovat diumenge– a zones per on passegen nens, adolescents i gent gran.
 
I el pitjor és sentir, quan t’apropes al Comú a queixar-te, a advertir-los de la situació, la seva resposta: “L’avinguda Meritxell és prioritària. Heu de tenir paciència”. Es comenta tota sola, oi?
 
On està el dret dels ciutadans d’aquest barri a tenir garantida la seguretat viària? Actualment, queda clar, és inexistent. Quan vindrà el Comú a arreglar els carrers de la nostra capital –perquè també ho som, de capital? Per culpa del seu actual estat d’abandó, ja s’han viscut diversos accidents de vianants. El pitjor de tot és veure com alguns veïns comencem a tenir la sensació que no se’ns escolta i que reclamar no serveix de res perquè, al cap i a la fi, nosaltres no som turistes. Davant això, jo em rebel·lo i tinc clar que hem de queixar-nos encara més perquè tenim la raó. És vergonyós que el nostre Comú no vulgui invertir en la nostra seguretat.
 
Des d’aquí aprofito per fer una demanda clara als cònsols d’Andorra la Vella. Vinguin a caminar als nostres carrers, vinguin a fer servir les nostres voravies i pateixin personalment el que vivim cada dia els veïns d’aquestes zones apartades i abandonades perquè no tenim turistes. I que, un cop feta aquesta visita, em responguin. On és el nostre dret a viure dignament al nostre barri? Com pot ser que hi hagi persones que, fins i tot, si volen sortir de casa seva, han de demanar ajuda a altres veïns?
 
 
 
 
Fotos Daniel Cascon Commenge
 
EFECTE DE LIMPACTE ARTICLE,
La CAPITAL ABANBNADA
                                                                                                 ---------------------------------------------------------- 
Resposta de l'opinio i reacio :
 
Despues de la meva opino capital abandonada , la consol va accedir a venir el mateix dia a citarme com vei a esplicarme projectes ja ajudoicats y va comprova la greu situció de la part baixa de cuitat de valls carrers com Bonavista i guil Torres o Roure Sansa entre altres que estan destrosat Guil Torres declarada zona perillosa diverses actuacions estan previstes per millorar avanÇ de tot la seguritat de la cuidadania , sen diu civisme i colaboracio cuitadana Divulgan opinons daltres veins..

Martí admet que “amb The Cloud hi ha alguna cosa que no s’ha fet bé”

Publicado: Miércoles, 25 Julio 2018 Escrito por administador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
 
 

El cap de Govern, Antoni Martí,  va admetre ahir que “amb The Cloud hi ha alguna cosa que no s’ha fet bé”, i va destacar que “hi haurà temps per veure què ha passat”. Martí, que va fer aquestes manifestacions en la seva ja tradicional visita estiuenca a Aina, va recordar que l’executiu pren les decisions de forma col·lectiva i que així també “assumeix aquest desencís”.
Martí, que va insistir que davant el sobrecost de la construcció de l’edifci “l’única opció responsable era aturar el projecte”,  va admetre també que dins el Govern hi ha hagut “molta discussió” sobre aquesta iniciativa que ja venia de l’anterior legislatura, tot i que va remarcar que, un cop presa la decisió,  van anar tots a l’una. Així, el cap de Govern va negar que no s’hagués cregut fermament en aquest projecte i va assegurar que, en The Cloud, “hi crèiem amb un cost i no l’hem sabut controlar”.
Tot i això, Martí, que sense voler-ne concretar cap va recordar que en anteriors legislatures hi hagut altres projectes que no es van tirar endavant, no es va voler quedar únicament amb qüestions tècniques i va assegurar que la decisió de treure la licitació “és una decisió política”, i que per això “n’assumeixo la responsabilitat”.
Malgrat el “desencís” per The Cloud, el cap de Govern es va mostrar “molt satisfet” per la tasca del ministre d’Ordenament Territorial i de tota la direcció d’Andorra Telecom, companyia que al final de la legislatura tindrà “els millors números que ha tingut mai”, gràcies a iniciatives, aquestes sí,  “reeixides”, com la compra d’accions de MásMóvil, el call center de la Massana i la compra d’accions d’Avatel Telecom.
D’altra banda, Martí va defensar també l’enderroc de l’antiga caserna dels bombers assegurant que “un edifici no es tira per tirar”, sinó que es va fer per “les males condicions en  què es trobava”. Així mateix, el cap de l’executiu va avançar que més enllà de la urbanització dels entorns de la parcel·la, d’acord amb el Comú d’Andorra la Vella, també s’embellirà l’edifici que hi ha al mig, on es concentra tota la infraestructura de fibra òptica i que es va mantenir, ja que enderrocar-lo hauria tingut un cost d’uns 12 milions d’euros.
Quant al futur de la parcel·la propietat d’Andorra Telecom, el cap de Govern, que va admetre que l’afer The Cloud “no influirà” a l’hora de determinar la data de les eleccions generals, ja ha avançat que ell és partidari d’ubicar-hi un edifici per “seguir diversificant els ingressos de la companyia”, però serà una decisió, va dir, que haurà d’entomar l’executiu que surti de les properes eleccions.

El cap de Govern manté que “no es pot dir que no s’han encarat les reformes”

El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar la seva tradicional visita i dinar a Aina per defensar la tasca feta per l’executiu de Demòcrates per Andorra, no només aquesta legislatura, sinó en els gairebé ja vuit anys de Govern de DA. En aquest sentit, Martí, que va contraposar els principals indicadors econòmics que hi havia el 2011 amb els que hi ha avui en dia, va retreure als crítics que es digui que no s’han encarat les reformes, un fet que va qualificar d’“injust”, i va recordar que ha estat el seu executiu qui, entre d’altres, ha desplegat la reforma fiscal, ha garantit per llei les reserves del fons de pensions de la CASS, ha afrontat la reforma de les lleis de transferències, i competències, sense les quals no es podria disposar de terrenys per a les infraestructures energètiques i s’hauria  deixat en paper mullat la llei de transició energètica, i transferències i el que ha aprovat les lleis dels cossos especials.
Així mateix, Martí, tot i admetre el retard i el fet que s’han presentat quan s’ha pogut per l’inici atípic de la legislatura, va destacar també les tres lleis laborals i el text de la funció pública, a tràmit parlamentari, així com algunes lleis relatives al sector financer per donar compliment a l’Acord Monetari.
Quant a la possibilitat que algunes de les reformes no es puguin aprovar en el que queda de legislatura, el cap de Govern, que va admetre que podrien  “anar més avançats” si les comissions legislatives haguessin treballat aquest juliol, va assegurar que, “si s’aproven,  millor” però, si no és així, “els electors i els ciutadans saben quin és el nostre plantejament”.
D’altra banda, i pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea, Martí, que va recordar que ell sempre havia dit que no es tancaria aquesta legislatura, es va mostrar convençut que “s’ha deixat la negociació molt ben encarada” per al futur executiu i va lloar la “comprensió” de la Comissió Europea amb les especificitats del país i el seu “respecte”.

El text d’accés al sistema sanitari, el mes vinent

Antoni Martí, que va visitar Aina acompanyat dels ministres Maria Ubach, Jordi Torres, Sílvia Calvó, Eva Descarrega i Carles Álvarez, va assegurar que l’executiu “tampoc descarta la reforma sanitària” i,  en aquest sentit, va anunciar una propera compareixença del titular de Salut. Carles Álvarez exposarà la proposta de modificació de la Llei de la CASS per tot el tema dels copagaments en la via integrada, així com el nou reglament d’accés a l’atenció sanitària pública (RASP), text que definirà com ha de funcionar tota aquesta via i el tema del metge referent i les segones opinions. El reglament, que ha estat consensuat entre el ministeri, la CASS i el SAAS, s’aprovarà el mes vinent, segons va precisar Martí.

Escrit per: 

Abbey Road i els carrers de Londres, escenaris del nou videoclip de Quim Salvat

Publicado: Sábado, 21 Julio 2018 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Quim Salvat ja té a punt el videoclip "21.7" rodat recentment a Londres. Els estudis d'Abbey Road, la plaça Piccadilly circus i els carrers de la ciutat són l'escenari del nou tema del cantant, centrat en la malaltia de l'Alzheimer.

Com van fer els Beatles als anys seixanta, Quim Salvat veu complert un dels seus somnis i torna de Londres amb els deures fets.

Després d'uns dies intensos a la capital anglesa, finalment han pogut rodar el videoclip del seu nou tema "21.7" i ja només falten els últims retocs per poder fer la presentació oficial. El cantautor explica que a Abbey Road "com a regal ens van portar el micro amb què els Beatles van gravar tota la seva feina", que és el que apareix al videoclip.

Com tots els rodatges, no va estar exempt d'imprevistos i la cancel·lació dels vols uns dies abans d'emprendre l'aventura va trastocar tota la planificació. Amb tot l'equip de rodatge va poder tirar endavant el videoclip amb tan sols dues jornades, aconseguint l'entorn ideal per la història.

En el vídeo, un músic solitari es troba desorientat als carrers foscos de Londres. La inesperada visita de Sandra Cuberes, qui interpreta el paper de cercatalents de l'estudi d'Abbey Road canvia el seu destí. En la cançó, Salvat explica que es va voler posar "en la pell del que creia que pot sentir algú que pateix la malaltia d'Alzheimer i té una conversa amb la seva parella en què li explica".

Preveu pujar els seus nous temes a plataformes digitals, amb l'objectiu de cedir tots els fons recaptats a accions benèfiques per a les associacions amb què col·labora.

Informa/Imatges: Hèctor Romance

Font:http://m.andorradifusio.ad/noticies/abbey-road-carrers-londres-escenaris-nou

Entre 10 i 20 famílies acudeixen cada setmana al Banc d'aliments

Publicado: Jueves, 12 Julio 2018 Escrito por administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Entre deu i vint famílies acudeixen cada setmana al Banc d'aliments de Càritas per abastar-se de productes de primera necessitat.

Una xifra que s´ha reduït gairebé a la meitat si es compara amb el nombre de famílies que s'atenien el 2016.

El perfil dels usuaris és molt variat, persones soles, famílies monoparentals o dones separades "que tenen dificultats per arribar a final de mes", explica el president de l'entitat, Amadeu Rocamora. Afegeix que "moltes vegades no es transforma en una necessitat crònica sinó que se'n poden sortir". "És un cop de mà durant uns mesos", diu.

Combatre l'exclusió social i contribuir al desenvolupament sostenible reutilitzant de manera més eficient els recursos són els objectius de l'entitat.

Informa: Hèctor Romance
Imatge: Anna Romagosa

Més de 2.800 ajuts econòmics atorgats el 2017, la majoria per cobrir necessitats bàsiques

Publicado: Jueves, 12 Julio 2018 Escrito por administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

 

Durant el 2017 es van concedir 2.820 ajuts econòmics ocasionals per part del Govern, la majoria dels quals per cobrir necessitats bàsiques. Segons explica l´executiu s'han atorgat a prop de 800 llars, més d'un 15% respecte el 2016.

El departament d'Estadística ha fet públics els ajuts econòmics ocasionals que va donar el Govern l´any passat.

El 2017 hi va haver prop de 1.500 sol·licituds, la majoria de les quals es van atorgar i es van traduir en més de 2.800 ajuts, sobretot per cobrir necessitats bàsiques.

Això s´ha concretat en subvencions a 779 llars, 100 més que el 2016, de les quals s'han beneficiat 1.443 persones.

L´import mitjà és de 3.539 euros per llar i ha disminuït lleugerament respecte el 2016. La majoria són unipersonals. També s´ha de dir que el 35% dels que han rebut l´ajut són de nacionalitat espanyola, seguit dels andorrans, una tercera part.

Per sexe, les dones són prop de dues terceres parts dels beneficiats i tenen majoritàriament entre 35 i 49 anys. La majoria dels homes tenen entre 50 i 64 anys.

Informa: Pere Moliné

Font:http://www.andorradifusio.ad/noticies/mes-2800-ajuts-economics-atorgats-2017

L'acampada contra el preu dels lloguers arrenca amb poc seguiment

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Comença l'acampada a la plaça del Poble en contra del preu dels lloguers. Des de l'organització espera que al vespre s'hi sumin més participants. Consideren que les mesures del Govern amb la llei òmnibus d'habitatge són insuficients.

Primera tenda de campanya a la plaça del Poble. A les 12 del migdia ha arrencat la convocatòria de Podem Andorra, USdA i SAT, que durarà 24 hores.

L´objectiu és protestar per l'increment de preu dels pisos de lloguer. Des de l'organització, el president de Podem Andorra, Joan Seguí, ja ha dit que les mesures del Govern, en especial la taxa als pisos buits, no els semblen suficients per solucionar el problema perquè "les exempcions obren la porta a no pagar". Defensa que "hauria de ser una mica més blindada".

Aquest migdia s´ha llegit un manifest d'inici d'acampada que reivindica que la protecció de l'habitatge ha de ser prioritària i que denuncia que "no és normal que els jubilats i les jubilades hagin de pidolar als fills un lloc per viure", que els "andorrans visquin a la Seu per que a Andorra no poden viure" o que les institucions "permetin la lliure especulació sobre el preu del lloguer de l'habitatge".

Durant el dia hi ha convocats debats sobre els problemes socials del país i dimecres al matí l'organització recopilarà els neguits recollits. L'acampada acabarà aquest dimecres a les 12 del migdia.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Ruben Calvo

Font informativa:www.andorradifusio.ad acampada en contra els preu lloguers

 

El raonador estudia proposar la creació d’un institut de l’habitatge

Publicado: Sábado, 23 Junio 2018 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Marc Vila és el raonador del Ciutadà.

Marc Vila és el raonador del Ciutadà.
 

El raonador del ciutadà, Marc Vila, destaca amb relació a l’enquesta del CRES feta pública el passat dimarts que el preu del lloguer és la primera de les preocupacions dels ciutadans i espera que les institucions i organitzacions implicades “en prenguin nota”. Per la seva banda, estudia fer una proposta a l’executiu per tal de millorar el cost que suposa pagar als ciutadans el lloguer dels habitatges. En aquesta proposta es preveu també la creació d’un institut de l’habitatge com a òrgan per regular tot el que fa referència als habitatges, com ja existeix en altres regions. 

Tot i això, Marc Vila ha manifestat que la proposta encara està en fase d’elaboració perquè s’està a l’espera de recopilar altres dades que l’argumenten i la fonamenten i ara també haurà d’avaluar la llei de mesures urgents que el passat dimecres el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va fer pública. Malgrat tot, la intenció del raonador és tenir una acció manifesta en aquesta problemàtica amb propostes com la de l’institut de l’habitatge.

Pel que fa a la dada de la mateixa enquesta del CRES que destaca que gairebé la meitat dels enquestats no podria fer front a un imprevist de 700 euros, Vila destaca que són moltes les consultes que rep de persones que tenen ajudes socials, “però són sobretot per desajustos en els terminis i no tant pels serveis socials, que trobo que fan la seva feina”, va dir. 

Finalment, quant a la consulta sobre el coneixement de la institució del raonador i en la qual gairebé un 49% de la població va remarcar que no sap quines són les seves funcions, Vila va indicar que “en prenc nota i és un repte”. En aquest sentit té previst a partir de setembre intensificar la presència de la institució tant a les aules com als espais joves. El raonador sortirà a explicar quines són les seves competències i també ho farà al debat públic. La institució vol donar difusió a la seva feina amb la celebració d’actes públics que expliquin, per exemple, l’ampliació de les seves competències en matèria d’igualtat. Per altra banda, Vila destaca també l’increment de satisfacció d’aquells que afirmen haver anat a la institució a fer alguna demanda. Segons Vila, és una dada que agraeix i comparteix amb el seu predecessor i que espera millorar. 

 
 
 
 
Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil
Fuente: www.bondia.ad
 

Els pisos buits durant 2 anys pagaran un impost de 5 € el metre quadrat

Publicado: Jueves, 21 Junio 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 Espot va presentar ahir el contingut del projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges.

Espot va presentar ahir el contingut del projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges.

Escrit per: 

M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

Els habitatges que estiguin buits durant un mínim de dos anys hauran de pagar un impost de 5,05 euros el metre quadrat. Així, un pis de 100 metres quadrats haurà de satisfer 505 euros l’any. Aquest és un dels aspectes de l’esperat projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges aprovat ahir pel Govern. Segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, estaran exempts d’aquesta nova taxa les segones i terceres residències, el domicili fiscal o social del subjecte passiu, els béns immobles en què s’hi realitzi una activitat econòmica, el canvi d’habitatge per raons laborals o de salut, i els pisos que estiguin en venda mitjançant una agència immobiliària. S’haurà de pagar cada 31 de desembre i els propietaris que tinguin un pis buit s’hauran d’inscriure en un registre. En el cas que no ho facin, se’ls sancionarà i hauran de tributar.

Per garantir que no hi ha pisos buits que no estan donats d’alta al registre, el Govern farà inspeccions (els consums de serveis seran una via per comprovar-ho). Espot va posar en relleu que no es tracta d’un impost amb finalitat recaptatòria sinó que té per objectiu vetllar per l’accés a un habitatge digne respectant el dret a la propietat i que busca un “canvi de mentalitat”. Al mateix temps va recordar que “molts països” ja l’han implementat.
Un altre aspecte recollit en aquesta llei òmnibus és la modificació de la Llei d’arrendaments de finques urbanes. El gruix de modificacions té per objectiu flexibilitzar els lloguers de locals comercials tot i que també algunes afecten el lloguer residencial. Així, s’estableix que en cas que el propietari no pugui rehabilitar un pis i sigui el llogater qui faci les obres es pugui pactar un període en què aquest darrer no haurà de satisfer la renda. A més, si l’arrendador es compromet a fer obres demanades pel llogater hi haurà la possibilitat de modular i pactar els terminis i les indemnitzacions per a la resolució anticipada del contracte. També s’estableix que en el cas que sigui l’arrendatari qui assumeix les despeses dels serveis (com ara l’aigua o la llum) haurà de presentar el contracte de lloguer a la companyia; es possibilita que les dues parts es puguin exigir la presentació de la pòlissa d’assegurances i demanar a la companyia que en certifiqui la vigència; i es fixa que la pròrroga tàcita del contracte quan finalitza la seva vigència no té efectes si no s’ha notificat prèviament al llogater.
A banda, es recull a la llei de forma específica que ningú pot ser discriminat a l’hora d’accedir a l’habitatge per cap motiu (ni d’edat, gènere, nacionalitat, discapacitat o d’altres) i que les administracions han d’adoptar mesures d’acció positiva per evitar aquestes conductes.

Locals comercials
Quant als canvis que afecten els contractes de lloguer de locals per a negocis, es modifica la durada mínima del contracte, que passa de cinc a quatre anys. Tot i així es manté la durada fins als set anys si l’arrendatari ha fet inversions que superin l’import de tres anys de renda. Amb tot, es permetrà una durada inferior a aquests quatre anys de vigència del contracte per als negocis de naturalesa efímera (d’unes setmanes o mesos). D’aquesta manera el contracte (que haurà de recollir els terminis i el tipus d’activitat) se cenyirà a la durada de l’activitat. A més no s’imposen limitacions a la fiança i es permet per primer cop pagar amb un aval (en els habitatges es manté en un màxim de dos mesos). Així mateix es possibilita que la fiança la pugui custodiar un intermediari i no el propietari. 
Per altra banda, es redueixen a la meitat els terminis per a la pròrroga tàcita (passa a un any) i del preavís que cal donar per resoldre anticipadament un contracte (tres mesos). També es fixa en un mes el preavís per renunciar unilateralment al contracte. A més, en el cas de renúncia unilateral, la indemnització es podrà reduir a la meitat si el negoci ha registrat pèrdues en els últims dos anys. Els canvis també recullen l’opció de fixar una renda mínima fixa mensual que es pot incrementar en funció de la facturació, la xifra de negoci, o el resultat de l’explotació. 

Foment de l’obra nova
El projecte de llei introdueix canvis en la llei del sòl, permetent l’ajornament o fraccionament de la cessió econòmica obligatòria. Aquests pagaments es poden allargar entre cinc i deu anys en funció del percentatge de cessió establert a cada parròquia. La mesura pretén impulsar l’obra nova d’habitatges plurifamiliars destinats al lloguer i permetre als propietaris pagar la cessió quan ja cobrin rendiments. S’obligarà aquests immobles a destinar-se a lloguer fins que s’hagi liquidat l’import de la cessió. Per altra banda, i durant els 18 mesos següents a l’entrada en vigor del text, es possibilitarà l’atorgament de llicències de reforma a edificis en règim fora d’ordenació. També els propietaris estan exempts de pagar el tram estatal de l’ITP si destinen el pis a lloguer durant cinc anys, i es fixa que els habitatges d’ús turístic han de pagar l’impost de radicació per tots els apartaments i no sols pel despatx i que no es poden beneficiar de l’IGI superreduït del 0%. 
Espot es va mostrar obert a incloure al text les propostes que sorgeixin de la resta de grups parlamentaris tot i que es va mostrar en contra d’establir un límit al preu de lloguer ja que reduiria el parc destinat a aquest ús i accentuaria el problema, va dir.

Informa:https://www.bondia.ad pisos buits durant 2 anys pagaran un impost de 5 € el metre quadrat

ELECCIONS AL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ DE LA CASS 2018

Publicado: Miércoles, 20 Junio 2018 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Representants escollits al Consell d'Administració de la CASS

Fuente :Representants escollits al Consell d'Administració de la CASS

Acampada contra els preus dels lloguers el 26 de juny a la plaça del Poble

Publicado: Domingo, 10 Junio 2018 Escrito por administador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

La plaça del Poble de la capital acollirà el dimarts 26 una acampada de protesta simbòlica de 24 hores contra els preus elevats dels lloguers de l'habitatge.

La iniciativa està organitzada per la Unió Sindical, el Sindicat Andorrà de Treballadors i Podem Andorra.

Segons han assegurat, vetllaran perquè es faci amb civisme i no es malmeti la convivència ciutadana. També han instat a participar-hi a altres entitats polítiques i socials que s'hi sentin properes.

Informa: Pere Moliné

andorradifusio.ad

Escola andorrana i religió

Publicado: Sábado, 02 Junio 2018 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 El projecte de llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà tramitat pel Govern al Consell General estipula que, “durant l’ensenyament obligatori, els centres han d’oferir l’ensenyament de la religió catòlica. Aquest ensenyament és opció voluntària per als alumnes”.

L’andorrana és una escola laica i, per tant, no pot prioritzar (de forma obligatòria) cap tipus de religió ni ideologia.

Crec que l’ensenyament de la religió catòlica (com també el budisme, el judaisme, l’evangelisme i l’islam) hauria de ser una opció lliure per a les famílies que ho demanen, però sempre fora de l’horari lectiu tot i que dins dels espais escolars. Per què no substituir l’ensenyament de la religió catòlica, en horari escolar, per l’estudi de la història de les religions, valors socials i cívics? En una escola laica, com l’andorrana, això ens permetria evitar confondre l’analfabetisme religiós, el desconeixement de la seva història, dels seus valors, de les conviccions que transmet la religió, amb el fet d’adherir-s’hi, ja que són dues coses diferents. Fa uns anys, el periodista Salvador Alsius va publicar el llibre Hem perdut l’oremus, on posava de manifest la pèrdua progressiva de la terminologia religiosa. I feia veure que les conseqüències d’aquesta pèrdua es detecten no només en la incomprensió d’una part important de la fraseologia popular, sinó també en la incomprensió d’una gran quantitat d’obres literàries, musicals o pictòriques.

Altres aspectes a tractar a l’escola pública serien la moral de la vida humana i problemàtica actual, com la manipulació genètica, l’avortament, la igualtat de gènere, l’eutanàsia, la pena de mort, les drogues i l’alcoholisme, i algunes referències a la vida sexual i a l’homosexualitat.

L’escola pública només pot actuar correctament, democràticament, si ensenya i educa en els valors de la laïcitat, ja que és el mínim comú denominador que pot permetre la convivència pacífica entre ciutadans iguals en drets, però sempre necessàriament diferents en el pensament. Es tracta de viure una laïcitat oberta i no un laïcisme excloent que no respecta el dret de les persones a la llibertat religiosa. Una laïcitat que impulsi la construcció d’un espai públic fonamentat en els drets humans, en els valors de la pluralitat, de la tolerància activa i del respecte democràtic per a totes i cadascuna de les opcions filosòfiques i religioses personals.

Per què tantes resistències a educar en la llibertat, per ajudar a construir-se dubtant, per acceptar que cal aprendre a pensar?

Cal educar perquè les explicacions religioses no siguin imprescindibles i perquè, quan l’infant sigui autònom, sàpiga raonar, criticar o assumir lliurament les propostes religioses dels seus adults.

Fuente : www.bondia.ad

Autor : Evaristo Vilagines Moreso

 

Afers Socials atén 89 joves en risc el 2017 un cop desplegats els programes d'ajuda

Publicado: Miércoles, 30 Mayo 2018 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 Afers Socials va atendre l´any passat una norantena de joves en els diferents programes d´atenció i ajuda de l´àrea de Suport als joves tutelats i extutelats. 31 d'aquests ja n'havien format part l'any anterior. Els casos més greus són sis nois amb expedients civils o penals i amb problemes de conducta.

El 2017 l´àrea va atendre 89 expedients, una xifra molt per sobre del 37 de l´any anterior, el primer en què existia. El ministre ha explicat que l'augment respon al desplegament de més programes d'ajuda. Als quatre que ja hi ha, caldrà sumar-hi el Centre residencial d´educació intensiva que es farà al Solà d´Enclar i que acollirà els casos més greus. Assegura que "un cop el puguem inaugurar, si pot ser abans de final d'any o l'any que ve segur, quedarà completada la xarxa de recursos socials que els joves en situació de risc o vulnerabilitat necessiten".

Entre els programes d´ajuda disponible, hi destaca Rmoute, el pla de xoc per a joves que ja han tingut problemes amb la justícia i que a més tenen altres problemàtiques, per exemple de conducta. S'hi han acollit 6 persones.la cap d'àrea de Suport als joves tutelats i extutelats, Aurembiaix Semis, indica que han observat "una millora en la seva situació personal, en l'àmbit formatiu i de salut i estem reconduint alters aspectes de la convivència". "Hi ha un suport complementari: quatre estan a conductes addictives i un a salut mental", afegeix.

L'àrea també ha fet una prova pilot en adolescents en situació de risc menors a 16 anys, amb una quinzena de joves. La intenció és evitar que les males conductes es repeteixin i s'acabin cronificant.

Informa: Judit Pedrós
Imatges: Anna Romagosa
Locució: Jordi Lorente